dilluns, 3 de setembre del 2012

Gerard Esteva, president de la Federació Catalana de Vela posa en marxa la Festa Major de l'Escala


La vela és protagonista en la jornada prèvia a Santa MàximaTot i que ja fa uns dies que es fan activitats prèvies, el tret de sortida oficial de la Festa Major de l'Escala va ser aquest dissabte, 1 de setembre, amb la lectura del pregó per part delpresident de la Federació Catalana de Vela, Gerard Esteva. I es que la vela va tenir un paper destacat en tota la jornada, tant pel pregoner escollit, com per l'homenatge que es feia al sector i la inauguració de l'exposició "La vela a l'Escala", a l'Alfolí.
Exposició de velaNo en va, l'Escala ha estat aquest estiu la seu del campionat del món de vela de la classe Europa, guanyat pel regatista local Gerard Marín. Aquest és un dels elements que inclou l'exposició que s'ha obert a l'Alfolí de la Sal, la qual es podrà visitar fins el 23 de setembre. S'hi fa un repàs a la història de la vela al municipi, des de l'arribada de fenicis, grecs i romans a les competicions esportives, passant pels sardinals de vela llatina que van tenir un gran pes en el creixement de l'Escala com a poble pesquer. A la sala de l'Alfolí s'hi poden veure diversos plafons, que amb textos i fotografies, fan un repàs històric de la vela i dels seus protagonistes. A més, s'hi exposa un vaixell de la classe Acces, una vela llatina centenària i una vela de windsurf i un video elaborat per Canal10Empordà per a l'ocasió.
Després de la inauguració de l'exposició es va fer un cercavila pels carrers del centre de l'Escala, amb l'actuació del grup Batukada, que ha anat animant tothom a incorporar-se al recorregut, que acabava a la plaça de l'Ajuntament, on va haver-hi el pregó de la festa. La plaça, es va omplir de gom a gom.
El pregoner, Gerard Esteva (@gerardesteva), va fer una crida a la recuperació de valors, especialment a través de les entitats, remarcant que en el context actual "l'actitud d'esforç, unió, treball, sacrifici i feina ben feta són fonamentals per poder tirar endavant". A més, va fer una gran lloança de l'Escala i de la tasca que realitza el Club Nàutic l'Escala.
"La primera vegada que vaig venir a l'Escala va ser per una setmana catalana de vela, amb el meu patí Català, i vaig quedar enamorat de l'entorn, del mar, de la gent... Com jo, en són molts els navegants que hem obert els ulls a aquest bonic racó del món a través d'alguna regata celebrada a l'Escala. Voldria posar de manifest que és un dels clubs més importants d'Europa, per la seva capacitat organitzativa, per la projecció internacional, per la quantitat d'alumnes de vela que passen al llarg de l'any, i la gran capacitat de generar navegants, així com la sensibilitat per aquells col·lectius de discapacitats que volen practicar l'esport", assegurava Esteva. (veure pregó complet)
L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, feia una crida a participar als actes de la festa i a l'optimisme: "Un any més us convido a ser optimistes. A veure el got mig ple i no mig buit. A sumar més que no restar. A ser solidaris en els moments difícils". (veure intervenció)
Després del pregó, era el moment de fer un homenatge especial a la vela, per la projecció que fa del municipi i la seva importància com a sector econòmic i esportiu. El sector, a través de la figura del Club Nàutic l'Escala, és el primer guardonat amb la medalla que ha creat l'Ajuntament i que, a partir d'aquest any, s'entregarà durant la festa major a persones i institucions que s'hagin distingit en l'any precedent.
En aquest sentit, es va guardonar al Club Nàutic l'Escala per la seva tasca de promoció de l'esport i de la vela i l'organització del campionat del món de vela de la classe Europa, aquest mateix estiu. A més, es distingia també Gerard Marín, campió del món de la classe Europa i destacat regatista.