El coordinador del Servei de Psicologia de l’Esport del Pla d’Alt Rendiment de Catalunya va parlar de l’angoixa i la por davant d’una vintena de regatistes d’alt nivell de Catalunya, en el marc de conferència que es duen a terme a Vela.cat
El psicòleg Josep Font, en qualitat de coordinador del Servei de Psicologia de l’Esport del Pla d’Alt Rendiment de Catalunya, va dirigir una xerrada a esportistes d’alt nivell de la vela catalana, tenint com a objecte principal el tractament de l’angoixa i la por des del punt de vista de la psicologia de l’esport.
Sovint les respostes més obvies i clares són les més difícils de trobar i així ho va demostrar Font quan a l’ inici de la seva intervenció va llençar la pregunta de “què cal fer per treure millors notes?” Entre diverses respostes, tan sols una va ser la correcte: “Fer bé l’examen”. La resposta fonamental –deia Font- sovint no es diu i això es deu al tipus d’educació que hem rebut des de petits. Durant la infantesa les con seqüències d’una acció les determinen els pares, són qui diuen si l’acció està be o malament i qui finalment apliquen el premi o el càstig. El nen és irresponsable.
En el àmbit de l’esport por reflectir-se aquesta educació; es a dir, l’esportista pot creure que desenvolupant un seguit de valors com l’esforç, la voluntat, el sacrifici, la dedicació, et. té garantit aconseguir el seu objectiu, guanyar. Font, però, va explicar que amb el desenvolupament únicament dels valor, que sens dubte són imprescindibles, no és suficient per aconseguir la victòria.
“Creiem que si disposem de tots aquest ingredients (valors, entrenaments, fer el que diu tècnic, millor material, et.) és suficient per assolir el resultat desitjat i això no és cert”, afirma Font. “També sabem que aquestes creences poden no complir-se i, per tant, no aconseguir el resultat desitjat, la qual cosa crea inseguretat i genera por. El que possibilitarà que s’assoleixin els resultats desitjats és competir bé, fer el que toca en la justa mesura i quan toca”.
Competir bé, com explica Font, vol dir que el regatista ha d’assumir el risc de guanyar o perdre, prendre decisions i acceptar les conseqüències; en definitiva, responsabilitzar-se del propi rendiment. “Si aquests aspectes no es tenen en compte – afirma el psicòleg- es produeix l’ansietat. En conseqüència, l’esportista ha d’aprendre a gestionar l’ansietat o la por i, a més, cal oblidar el mite de la seguretat”.
Com si del títol d’una pel•lícula es tractés, aquest expert en psicologia de l’esport va manifestar que “no hi ha la regata perfecta. La por o l’ansietat s’ha de gestionar, de manera que quan es perd s’ha d’analitzar les raons per la quals no s’ha assolit l’objectiu i s’ha tornar a començar. Seguint l’esquema sempre s’aprèn i aprendre significa reforçar l’autoestima”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada